Glas Istre.hr: Svako selo oko Pazina imat će novu javnu rasvjetu

Svako selo oko Pazina imat će novu javnu rasvjetu

Ugovor o izradi projektnih rješenja modernizacije, proširenja i izgradnje javne rasvjete na području grada Pazina potpisao je u utorak pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa zajednicom ponuditelja Štedna rasvjeta i Elis inženjering. Te su dvije riječke tvrtke imale najpovoljniju ponudu u provedenom postupku bagatelne nabave koja iznosi 166.250 kuna s PDV-om.

Na križanjima još 101 lampadina

Budući da postojeća mreža javne rasvjete ne udovoljava današnjim kriterijima u pogledu potrošnje električne energije, kvalitete osvjetljavanja i svjetlosnog onečišćenja, štoviše, veći broj naselja nije u sustavu javne rasvjete tim se problemima pristupilo jednim sveobuhvatnim rješenjem. Modernizacija i proširenje rasvjete obuhvatit će 18 naselja grada Pazina s pripadajućim selima gdje se dosad nalazilo 1.471 rasvjetno tijelo, a proširenjem bi se postavilo još njih 766, pa bi konačan broj iznosio 2.237 rasvjetnih tijela. Na području grada Pazina ukupno je 96 naselja ili ulica bez javne rasvjete, dok je 154 naselja ili ulica predviđeno za proširenje sustava javne rasvjete. U tri aktivne poduzetničke zone postavljeno je 26 rasvjetnih tijela, dok planirani broj proširenja iznosi 120, što ukupno iznosi 148 rasvjetnih tijela. Na važnijim prometnim raskrižjima nalazi se 41 svjetiljka, a postavit će se još 101, pa će ih ukupno biti 142.

Projektnim rješenjem predložit će se cjeloviti sustav mjera za rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih instalacija sustava javne i vanjske rasvjete te izračun referentnog postojećeg stanja, izbor i dimenzioniranje energetski i ekološki prihvatljivih svjetiljki, izvora svjetlosti, regulacijskih sklopova kao i izradu geometrijske konfiguracije, rečeno je konferenciji za novinare održanoj tom prilikom.

Definirati optimalno tehničko rješenje

Cilj projekta je definirati optimalno tehničko-ekonomsko rješenje kojim bi se postigla znatna ušteda električne energije, indirektno smanjenje emisije ugljičnog dioksida, poboljšanje svjetlotehničkih parametara i uvjeta sigurnosti prometa, minimaliziranje svjetlosnog onečišćenja korištenjem ekološki prihvatljivih svjetiljki i izvora svjetlosti.

Izrada projektnih rješenja potrajat će u dvije faze minimalno tri mjeseca, a ta bi rješenja trebala iznjedriti troškovnike ovog zaista velikog projekta. (Anđelo DAGOSTIN)

Glas Istre